Tuesday, February 18, 2014

Kembara Solo India : Delhi

Assalamualikum, mlm ni rasa teringat kat India, so nak sambung sikit kisah kembara solo aku yg dah tertangguh lama tu..

8/3/2012 Kochi - Delhi



Tepat jam 7.10, kapal trobang meluncur laju meninggalkan kochi untuk ke destinasi seterusnya, Delhi. Masa atas kapal ni aku perasan satu perkara iaitu, org india di india ni tak bising kecoh mcm india tempat kita. Sopan aje dlm flight. Satu benda lagi menakjubkan aku ialah awek-awek pramugari n pramugaranya... perghhh.... tengoklah sendiri..





Bukan ape, sebenarnya aku takjub sebab mereka dah berusia, tua dan tidak seksi mcm airasia tu. Kesemua anak kapal berusia dlm lingkungan 50an. Walaupun mereka berusia n tidak seksi, flight penuh jugak, sbb kita nak naik flight bukan kita nk tengok puak tu. Alangkah eloknya jika Malaysia dpt mempraktikkan pakaian sopan gini.




9.20 pg Sampai di Delhi


Mula-mula sampai mutar-mutar la jugak, nak cari cara terbaik n termurah utk keluar dari airport, cari auto tak dak, yang ada teksi n limosin aje. Masa tu jugakla tuan rumah call dari malaysia, kata rumah dah ready utk dijual, aku kata ok..nanti balik aku beli. Kopak duit layan panggilan. Jangan sesekali layan panggilan yg kurang penting kecuali kecemasan je,, nahas le nak bayar bil nanti.



Tapak tangan budha menyambut kehadiran para penumpang di Mahatmat Ghandi airport

Last sekali terpaksalah amik teksi kat kaunter belah dalam, dengan harga 240rp untuk ke Qutub Minar, sbbnye tempat ni lebih dekat dari airport berbanding nak ke kawasan backpackers di Paharganj. Naik je teksi, mamat driver tu terus tanya, "pertama kali ke india" aku jawab "kali kedua, dua tahun lepas dah datang".. Aku klentong dia, sbb kita kena ingat, setiap orang berpotensi utk menipu kita. So hati-hati le. Sebenarnya pertanyaan itupun satu perangkap.

Ini dia muka Ravi driver teksi si penipu, ha.ha..nanti aku cerita...

Jujurnya ravi ni peramah orangnya, banyak bertanya n berbual. Berbekalkan sedikit kebolehan berbahasa inggeris menjadikan perjalanan kami tidak kaku. Hari ni Bandar Delhi tidak sesibuk hari lain kerana hari ini hari cuti Diwali. Patutla mamat ni masa mula-mula naik keta dia suruh angkat cermin sampai habis, rupanya takut basah dengan cat-cat Diwali rupanye, dahla kereta tak dak ekon. Panas bhai..














Suasana kemeriahan Hari Diwali & Sekitar Bandar Delhi

Antara tempat yg sempat dilawati hari tu..
Qutub Minar 

Sesampainye di sini, ravi kata tinggalkan aje beg dlm kereta kerana dia akan membawa aku pusing-pusing seluruh delhi, kemana saja aku mahu.. alamak dia sudah cucuk jarum. Kebetulan pulak dlm Qutub minar ni tak boleh bawa masuk beg besar gedabak dan tripod, maka aku kata ok lah.



Qutub minar adalah menara tertinggi di India, awalnya sebuah Monumen Islam kuno, ditulis dengan hiasan kaligrafi Arab. Qutub Minar merupakan menara batu bata tertinggi di dunia yang mempunyai ketinggian 72,5 meter.
Mengenai struktur bangunan, Qutub Minar tersusun dari batu pasir merah dengan diameter 14,32 meter di dasarnya dan sekitar 2,75 meter di bagian atasnya.
Qutub Minar terdiri dari tiga tingkatan dimana pada setiap lantainya dikelilingi oleh balkon melingkar dan didukung oleh kurungan batu yang dihiasi desain sarang lebah. Struktur yang lebih menarik dpt ditemukan pada lantai pertama. Ada 379 anak tangga menuju puncak, namun kita tak boleh naik.
Bangunan menara juga dihiasi berbagai kaligrafi dalam bahasa Arab. Secara tertulis ia mengungkapkan sejarah pembangunan Qutub. Menurut tulisan di permukaannya, ada keterangan bahawa Qutub Minar pernah diperbaiki oleh Firoz Shah Tughlaq (AD 1351-1388) dan Sikandar Lodi (AD 1489-1517).
Sebenarnya Qutb Minar merupakan menara dari Masjid Quwwat-ul-Islam, yang digunakan oleh muazin untuk mengumandangkan azan. Namun, kedua bangunan tersebut seolah-olah jadi dua bangunan yang berbeza. Mungkin karena menara Qutb sangat besar dan tinggi sehingga seperti menjadi bangunan tersendiri.

Masjid Quwwat-ul-Islam adalah masjid tertua di Delhi setelah Islam menguasai India. Pembangunannya sendiri dimulai satu tahun setelah pembangunan Qutb Minar. Masjid ini juga sering disebut Masjid Jami’, Masjid Qutb, atau Masjid Besar Delhi. 

Sejujurnya aku takjub dengan hasil binaan dan seni ukir di dinding-dinding tinggalan bersejarah ini.. Tiket nak masuk sini 250 rp.






















minta izin ngn mat n minah saleh utk merakamkan muka comot mereka meraikan diwali

Ikutkan hati, semua gambar nk letak sini. Semuanya indah. Tp x larat. Lepas keluar dari qutub minar, aku bincang pasal sewa kereta ravi utk satu hari penuh, alamak kena 1200 rp dlm masa 8 jam dan tak lebih 80km sehari. adusss kena kincin sudah. Belasah jelah, tapi kalau naik auto utk pusing bandar tak de lah mahal. Bila dah start jln, ravi memaksa utk singgah disebuah kedai barangan Kashmir, aku mati-mati menolak, kerana esok aku akan terbang ke kashmir, buat ape nak shoping barang kashmir kat sini. tapi dia merayu, tolonglah,, tolonglah. Aku semacam dah dpt hidu apa yg dia mahu. Baiklah, pergi n lihat saja, no shoping ok. Dia pun terus memecut laju. 

Bila sampai kat kedai tu, aku masuk dlm, dia lepak kat luar. dlm 15 minit puak kashmir tu layan aku. Habuk pn aku tak beli. bila atas kereta, Ravi menunjukkan note 500 rp kpd aku, dia ucap terima kasih kerana pergi kedai tu.. OOOO ini mainan kau ye. Kalu macam tu kau kena belanja makan tengah hari ok tak. Dia setuju dan membawa aku makan nasi briyani di kawasan penempatan Islam Hazrat Nizamudin Dargah. Tapi mamat ni tak makan pulak, dia tunggu aje aku makan. 

Lepas tu nak melawat Humayun's Tomb, tapi tak leh masuk jem teruk Lepas tu mamat tu pergi tempat lain..


Lotus Tample 






Sebenarnya tempat ni tak de pon dlm list kat dlm otak aku nih, mamat tu yg pandai-pandai suruh aku turun sini. Dia pulak belah pi mana ntah. Apa pun snap lah sekeping dua gambar dari jauh selebihnya amik gambar bunga je lah lagi lawa. Sebenarnya kuil ni adalah kuil untuk orang agama bahai. 


India Gate 





India Gate ni ala-ala Tugu Negara la gitu, ia dibina bagi memperingati jasa pahlawan perang seluruh india, dengan slogan Amar Jawan Jyoti (api gelora tentera abadi)



Delhi Parliment (putrajaya)








Snap gambar atas keta, tak berenti pun. Konsep bandar ni hampir sama dengan perbandaran putrajaya. Dulu pernah ada org kata, putrajaya tu tiru dia punya la. Tau betul ka dak...


Raj Ghat National Ghandi Museum, Ghandi Memorial










Sini pun tak masuk sbb tak termasuk dlm list, hanya snap luar-luar je. Masuk pn sikit je tak sampai kubur datuk nih. Ghandi terkenal diseluruh dunia dan dipuja di india. 


Kubur Tok Syeikh Mana Entah









 hai pakcik rilek je... geli jugak aku nak shoot gambar ni

Kebetulan lalu sini, suruh ravi berhenti sbb nampak ramai orang & suasana pun nampak menarik. Bila chek tengok tu dia, geng-geng brelvi tengah puja kubor. Bid'ah lagi menyesatkan. Allahhu rabbi.. apa nak jadila. Menyanyi, main muzik dll dikubur. Macam kubur org "keramat" tu..



Red Fort



















Red Fort @ Benteng / Kubu Merah @ Lal Qil'ah atau Lal Qila) adalah sebuah kompleks abad 17 yang dibangun oleh Kerajaan Mughal, Shah Jahan yang berfungsi sebagai kediaman para Raja Mughal.
Bayaran masuk ialah 250 rp dan tak boleh bawa tripod juga. Beli ole-ole sikit kat sini.


Masjid Jama'
Masjid jama' dari jendela hotel aku

Sebetulnya aku kesini untuk solat maghrib n isyak sahaja, perancangan awal nak tidur di Paharganj. Tapi bila masuk kawasan ni, hati aku terus terpikat. Awalnya cuak juga, sbb kotor, sibuk, habuk dll. Tapi bila terpandang masjid ni dan persekitaran masyarakat Islamnye terus melekat. Aku kata kat ravi, bahawa akan bermalam disini. Macam biasalah ravi akan memberi pelbagai alasan, bahawa tempat ni bahaya, banyak pencuri, penyamun, kotor dan segala macam keburukan. Padahal aku dah tau kau punya taktik, nak bawa aku pi hotel yg dia boleh komesyen la tu. Aku kata tak pe lah aku nak tido sini, terus aku bayar dan pikul beg cari hotel murah. 

Penat juga la cari, tapi jumpa hotel sebelah kiri kiblat dgn harga 500 rp per malam. Lepas chek in pekena Mutton briyani dgn harga 127 rp di Restoren Jawarhal @ Jawarlal betul-betul kat lorong dpn pintu masjid. Lps makan, merayau-rayau cari ole-ole utk anak2. Gelang satu set baru 40 rp, kalu kat sini... kurta utk anak jantan pulak 500 rp, ala-ala bolywood gitu.

Lepas tu layan kaki berjalan, melihat masyarakat Islam sini, sambil merakam kenangan terindah diwaktu malam.







Tersentuh bila melihat golongan gelandangan dilayan sebegini oleh pemilik restoren. Bukan satu tapi semua restoran akan memberi makan kpd org miskin, kalau ditempat kita, rela dibuang makanan tu daripada bagi orang miskin makan. Para pemilik restoren menjamu mereka dengan muka tersenyum, wah pemurah betul mereka ini. Kita dpt lihat warna-warna kehidupan ini sekitar jam 10 mlm, dan aku memerhatinya dgn lubuk hati yg paling dalam. Tadi siang aku melihat / melawat kemegahan dan kebesaran kerajaan Islam suatu masa dulu. bukan sedikit wang dibelanjakan untuk membina istana, kota dan berbagai tamadun itu. namun rakyatnya masih merempat yang sedihnya mereka seagama dgnku. 

Aku membawa pulang perasaan itu ke bilik tidur, susah mata ini utk dilelapkan. waktu berlalu dengan cepat. Tepat jam 5.20 pg azan subuh berkumandang, aku harus mengambil bahagian dalam pesta ibadah di awal hari ini, rasa teruja ini juga menyebabkan aku tidak lena tidur. 








Cantiknya masjid ni, dah la besar, tempat solat terbukanya amat luas, solat sunat ditempat terbuka terasa spt di Arafah. Dicucuk-cucuk tulang ini kesejukan. Cukup merdu suara imam mengalun surah Yasiin dan al-A'la, walaupun pagi itu pagi jumaat yang biasanya dibaca surah Sajdah ditempat kita. Sungguh terbuka fekah mereka. Jemaah pun ramai, memenuhi ruang dalam masjid. 






Selepas solat, bersiar-siar sekitar masjid. Menyaksikan kota Delhi dari beranda masjid

Setelah sarapan roti nan cicah kari daging, balik ke hotel dan bersiap-siap untuk bertolak ke Kashmir pula.... bersambung......  

7 comments:

  1. maaf, tumpang tanya. berapa lama duration of stay dalam visa india? masih 180 hari atau dah dipendekkan menjadi 30 hari?

    kalau boleh bagitau, tolong email ke tottymatali@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Nak ty, qutub minar, indoa gate, red ford & masjid jama' tu jauj2 ke distance? Saya nak ke kashmir end of tjis april. Tgh survey2 tempat apa nak pergi kat delhi

    ReplyDelete
  3. Nak ty, qutub minar, indoa gate, red ford & masjid jama' tu jauj2 ke distance? Saya nak ke kashmir end of tjis april. Tgh survey2 tempat apa nak pergi kat delhi

    ReplyDelete
  4. maaf lambat jwb, dah bertolak ke. tempat tu tak de lah jauh, ambik auto. tapi nak jalan jauh la jugak..

    ReplyDelete
  5. salam kalau saya transit dari Kashmir dekat delhi jam 5.30petang flight ke Kolkata 7pgi..sempat tak untuk pei india gate dengan qutb minar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, ke QM tak sempat kot, sbb dia tutup jam 6.30 ptg, awak hanya ada 1 jam, sampai airport pun 5.30 ding dong lagi, perjalanan kesana plk -+ setengah jam, waktu balik keje plk tu. Tapi kalau ke India gate ok, sbb dia tempat open. Cuba ke Red Fort dulu bole bergambar walaupun tutup.

      Delete

ADA JAWAPAN KA, BILA KITA BERDEPAN TUHAN NANTI ??