Wednesday, November 1, 2017

Percutian Keluarga Ke Bandung


Pada 22-26/8/2012 yang lalu (tertangguh 5 tahun yg lalu) kami sekeluarga melancong ke kota Bandung, kota yang masyhur dengan pusat membeli belah. Sebenarnya ini kali ke dua aku ke Bandung, kali pertama pada bulan mei 2011, itupun percuma, ditaja sepenuhnya oleh Takaful Ikhlas Sdn Bhd, sebagai hadiah bagi ejen baru yang mencapai target syarikat dan itu jugalah kali pertama aku menaiki kapal terbang, ya kali pertama naik kapal terbang, menangis bercucuran air mata kerana tak sangka dapat naik kapal terbang, MAS pulak tu.

Tapi percutian ke Bandung kali kedua ini bersama keluarga tercinta, masa tu anak aku sudah empat ye, sekarang 2017 sudah nak masuk enam orang bulan mac nanti. Pastinya percutian ini adalah sangat bermakna kerana ini pula merupakan kali pertama buat isteri dan anak anak menaiki kapal terbang, naik air asia je ye.

Ketibaan kami di Bandara Husein Sastranegara Bandung disambut oleh pak supir yang setia menanti kami, Pak Adi namanya. Selama empat malam tersebut kami menginap di Pop Hotel Festival Citylink Bandung, hotel murah murah je, maklumlah bajet pun ciput je.

Antara tempat yang kami lawati sepanjang berada di sini ialah, Kawah Putih, kawah gunung berapi. asalnya nak ke Tangkuban Perahu, tetapi kami dimaklumkan Tangkuban Perahu tutup untuk kunjungan saat itu, kecewa, kerana memang tujuan nak tunjukkan kawah Tangkuban Perahu kepada anak isteri, dulu aku dah pergi cuma nak tunjuk kat diaorang ler, ok lah kawah putih pun ok lah sebab aku belum ke sana lagi. Ternyata perjalanan ke Kawah Putih betul betul menyiksakan kerana jalan untuk ke puncak gunug jem teruk. bayangkan separuh hari untuk naik dan separuh hari untuk turun sedangkan jaraknya hanya 40 km sehala. Rugi dan menyesal, kerana terlalu penat lagipun Kawah putih tidaklah memukau seperti Tangkuban  Parahu.


Tempat kedua yang kami kunjungi ialah Tran Studio, Ya Allah teramat ramai umat mu. Sebenarnya kami ke Bandung adalah musim cuti lebaran, lepas raya puasa dua hari kalau tak silap, mana tak ramainya. Lain kali jangan datang musim raya ye. Melayan anak anak bermain di sini sangat puas hati, ye le bapak pun belum pernah main semacam ini. Dua jenis permainan yang aku dah cuba dan tak akan cuba lagi, pertama yang pusing pusing ni,, kecut beb.. kedua aku naik roler koster, aku rasa itu lah pengakhiran hidup aku, rasa nak mati dengan ketinggian dan kelajuan yang dicapai. Apa pun bangga rasanya bila turun dari roler koster kerana dihadiahkan pelekat "Tahniah anda berani menaiki Yamaha Coster".









Tempat ketiga yang menjadi kunjungan wajib ialah shoping, Pasar Baru dan Factory Outlet. Masa datang free dulu takde lah banyak shoping, tapi kalini beribu riban jugaklah, baju aku saje yang di beli di FO mencecah RM 1000 lebih belum masuk yang isteri dan anak anak serta hadian untuk mak dan adik lagi, pokai..pokai.. Sebenarnya banyak factory outlet di Bandung, seperti di Jalan Chihampelas, Jalan Setia Budi, Jalan Dago, Jalan Riau, Jalan Cibaduyut, bak kata orang memang tak ingat dunia, shoping di Rumah Mode lagi. untuk shoping ternyata nyaman ya musim ini kerana tidak ramai orang, maklumlah dah lepas raya, siap boleh berlari lari dalam Pasar Baru tu. Sekarang sudah 2017, baju baju yang aku beli dulu masih baru dan lawa lagi.

Tempat Keempat yang termasuk dalam list aku ialah kedai buku, Gramedia Toko Buku yang sempat aku singgah, berkilo kilo jugalah buku yang aku beli. Sebenarnya aku telah membeli sebanyak 100kg timbangan untuk pesawat Air Asia, ternyata tidak muat dan beberapa beg tarik dan bimbit terpaksa dibawa naik ke pesawat, seksa terasa. Semasa shoping seronok, bila dah nak balik penat membawa barang naik pesawat, dukung anak lagi dan stroler bayi lagi. apa pun kami seronok.

Jangan lupa untuk spend Rp 75000 di Bandara Bandung ye, kerana anda terpaksa membayar airport tax secara tunai ketika chek in pulang. Jangan sampai kering garing bajet tu, alamatnya tidur di airport le jawabnya. Oh ye sepanjang di sana kami banyak mencuba untuk makan di pelbagai jenis kedai atau rumah makan ye, ada ala minang dan makanan sunda. Tapi di Restoran Simpang Raya menjadi pilihan kerana rendang dagingnya teramat sedap. Sekian, percutian Keluarga ke kota Bandung membawa seribu kenangan dan berpikul kilogram. Tamat.. masih mencari kekuatan untuk menyiapkan kisah kisah lain yang tertangguh sekian lama.

MENGEMBARALAH..PASTI AKAN KETEMU SIAPA DIRIMU
KEMBARA SOLO TETAP DIHATI

4 comments:

  1. All images are so beautiful.Thanks a lot for sharing your memories with us
    clipping path service

    ReplyDelete
    Replies
    1. still much to learn, thank for visit my blog...

      Delete
  2. salam ... kami dari Bandung Amanah Tour & Transport,

    jomm pegi Bandung dengan pakej jimat kami. Bandung Amanah Tour & Transport menyediakan Khidmat Transport kat Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik kat Bandung dengan guna perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

    Bandung Amanah Tour & Transport membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan kat Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

    HARGA PAKEJ TRANSPORT SAHAJA :
    Suzuki APV ( 7seat ) rate RM 130/day *bandung city
    Daihatsu Luxio (seat) rate RM 130/day *bandung city
    Toyota Avanza ( 6seat ) rate RM 130/day *bandung city
    Toyota Innova VIP ( 7seat ) rate RM 170/day *bandung city
    Suzuki Ertiga (6 seat) rate RM 135/day *bandung city
    KIA Pregio ( 10seat ) rate RM 170/day *bandung city
    Isuzu Elf short ( 11-15 seat ) rate RM 230/day *bandung city
    Isuzu Elf Long ( 16 seat ) rate RM 285/day *bandung city

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.
    * Kereta Taip Daily/14 jam

    TERSEDIA JUGA PAKEJ JIMAT TRANSPORT & HOTEL 3D2N, 4D3N, 5D4N, ETC
    Untuk pakej 4D3N transport & hotel promo murah hanya sebesar RM 235/ orang untuk 6 orang dalam 1 group

    sudah include :
    - transport tour & hotel selama 4 hari 3 malam
    - pick & drop from bandung airport

    OPTIONAL PROGRAM :
    DAY 1
    *Tiba kat Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded ori Jeans )
    *D'fashion factory outlet kain potong
    *Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    DAY 2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Floating Market Lembang
    *Farmhouse Rumah Hobbit
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

    DAY 3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Glamping Lakeside
    *cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

    DAY 4
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    FREE AND EASY TOUR, DAPAT DIUBAH MENURUT KEADAAN SEMASA

    Hotel guna 3star hotel selesa dan elok, letak tengah town Bandung dekat dengan pasar baru dan airport

    HOTEL FACILITIES :
    - pool
    - garden & fish pond
    - ade masjid kecil kat dalam hotel untuk sholat
    - cafe

    ROOM FACILITIES :
    - free wifi
    - hot & cold water
    - breakfast buffet
    - coffee maker
    - LCD TV 24 inch
    - TV cable

    TERM & CONDITION PAKEJ JIMAT :
    * included transportation for 4day 3night type kereta 7 seater all included
    * included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    * not included entrance fee
    * not included lunch and dinner
    * not included ticket flight and airport tax

    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain

    Service insya allah memuaskan
    Your comfort is our priority
    Harga murah tapi tetap BEST SERVICE!


    UNTUK TEMPAHAN DAN SEBARANG PERTANYAAN, SILA CONTACT :
    Email: touramanahbandung@yahoo.com
    phone : +62 88 1205 7848
    whatsapp : +62 838 2178 9103
    Fb page.: Bandung Amanah Tour & Transport
    bandung-indah.blogspot.com
    instagram : JOM_GI_BANDUNG_MURAH_JERR

    ReplyDelete

ADA JAWAPAN KA, BILA KITA BERDEPAN TUHAN NANTI ??